Your browser does not support SVG

Goda bakterier för stall & betesmark

Låt mikroorganismerna arbeta för ett rent, luktfritt och hälsosamt stall

EM, eller “effektiva mikroorganismer”, består av ca 100 olika naturligt förkommande jordmikrober från 5 grupper – fotosyntesbakterier, mjölksyrabakterier, mögelsvamp, jästsvamp och aktinomyceter. Blandningen patenterades av en japansk professor som undersökte sätt att optimera jordbruket under 1980-talet. Han upptäckte att olika typer av bakterier förstärker varandra och att det finns synergier mellan olika mikroorganismer.

Idag har denna sammansättning lett till ett globalt sortiment av produkter som går under namnet effektiva mikroorganismer som används inom kompostering, lantbruk, skog, vattenrening och växthusodling. Mer information på http://www.botanic-culture.com

Inom lantbruket och djurhållning kan EM bidra med en mer naturlig miljö för djuren, både inomhus och ute i hagarna. Genom att fermentera gödslet i syrefri miljö bevaras mer näring som tas fortare upp av jorden samtidigt som utsläpp av klimatgaser reduceras.

EM bygger på 2 principer: dominans och fermentation.

  1. Den första är dominans av välgörande mikroorganismer över sjukdomsalstrande. Tyvärr, på grund av miljöförhållandena och mängden bekämpningsmedel i vårt samhälle får fler och fler “dåliga” bakterier dominera, eftersom de “goda” bakterierna dör i sterila miljöer. Genom att löpande behandla stallmiljön med EM, minskar risken för sjukdom. Tex. en häst med sjuk eller problematisk hud har hudflora som inte är i balans. Tack vare dominansen av de goda mikroorganismerna kan hudsvamp elimineras utan att behöva använda aggressiva produkter.
  2. Steg två i funktionen av EM är jäsningen. För att undvika att gödselstacken ruttnar behandlas underlaget med EM så att jäsningsprocessen drivs i rätt riktning. Fermentation är en anaerob process (dvs luftfri). Denna process börjar redan i boxen. EM stödjer de goda bakteriernas funktion för att underlätta denna jäsning.

Genom att spraya Mikroferm (Flytande EM) och strö Vulkamin (vulkaniskt stenmjöl) i boxen när du mockar, binds ammoniaken och oönskade patogena bakterier och föroreningar konkurreras ut. Luftkvaliteten förbättras och hovarna får ett hälsosammare underlag. När ammoniaklukten minskar, minskar även antalet flugor och parasiter.

En annan fördel med att använda Vulkamin i gödslet är den rika källan till näringsämnen, spårämnen och lösliga kiselsyror. Dessa komponenter matar jorden när slammet sprids.

STEG 1 - Recept för EM behandling i hästboxen

  1. Spraya Flytande EM/Mikroferm (förhållande 5/100 liter vatten) på stallgolvet i boxen.
  2. Strö ett lager Vulkamin i botten av bädden 250gr/kvm (dvs 3kg för en 12kvm box och 2,25 kg för en 9kvm box)
  3. Lägg ett tjockt lager strö/halm. Använd inte trämaterial eftersom det är svårare att fermentera.
  4. Spraya Flytande EM/Mikroferm (förhållande 5/100 liter vatten) över strömaterialet.
  5. Sprid Vulkamin på strö/halmen två gånger i veckan, lägg lite extra Vulkamin på de våtare fläckarna. Dosering: för en box om 9 kvm: 750gr per gång och för en box på 12 kvm: 1 kg per gång
  6. Spraya Flytande EM /Mikroferm (5/100l) over strömaterialet 3 gånger per vecka. Dosering: för en 9 kvm box: fördela 1,5 liter lösning åt gången. För en box på 12 kvm: 2 liter lösning.

Tips: tvätta ur krubbor, saltstenshållare och spraya hela miljön regelbundet med Flytande EM.

Receptet kommer från Agriton Agriton NL . Andra bra länkar om EM och fermentation: Effective Microorganisms UKoch EMRO Japan

I Sverige finns Vulkamin och flytande EM finns att köpa på Greenfoot under Probihorse varumärket.

STEG 2 - Recept för fermentation av gödselstacken

Recept för EM fermentering av hästgödsel:

Tillsatser till 5 ton hästgödsel:

  • 60 kg lermineraler
  • 60 kg snäckskalskalk
  • 60 L Mikroferm*

* Många har lyckats med mindre mängd Mikroferm, men för att vara på säkra sidan rekommenderar vi enligt ovan.

Metod:

  1. Fördela alla ingredienser över gödselstacken.
  2. Blanda ordentligt
  3. Skydda högen och lämna lufttät i minst tio veckor.

I PDF bilaga (på engelska) finns mer information Bokashi-flyer-UK