[vc_row css=”.vc_custom_1532772719142{margin: 20px !important;border-width: 0px !important;padding: 20px !important;}”][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1532772848947{margin: 10px !important;border-width: 0px !important;padding: 10px !important;}”][title_subtitle add_remove_title_margin=”use_remove_title_margin” font_weight=”800″ custom_font_size=”use_custom_font_size” add_subtitle=”use_subtitle” add_remove_subtitle_margin=”use_remove_subtitle_margin” title=”Bokashi i Ladan” custom_font_size_px=”30″ css=”.vc_custom_1533030492320{padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][/title_subtitle][vc_column_text]Bokashi i Ladan projektet löper från juni-oktober 2018. Idén och syftet är att vi vill lyfta fram Bokashihinken i kungsängen genom att få 40 hushåll att förstå nyttan och börja fermentera sitt organiska avfall. Vi möts i Ladan 3 gånger under sommaren för att hämta hink, få instruktioner och för intressanta föreläsningar om EM.

Deltagarna kommer att aktivt delta i ett lokalt klimat och miljöprojekt som också bidrar till besparingar genom att slippa köpa lika mycket matjord och näring till sin trädgård.

Största fördelarna med Bokashitekniken är att minska samhällets hantering av avfall, minska utsläpp och framför allt ta vara på all energi och näring i det organiska avfallet och omvandla det till näringsrik jord.

FB Grupp: Bokashi i Ladan[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1532772891000{margin: 10px !important;border-width: 0px !important;padding: 10px !important;}”][vc_single_image image=”2977″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532295472434{padding: 5px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2991″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1532533376700{margin: 0px !important;border-width: 0px !important;padding: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1533047305509{padding-top: 0px !important;}”]Vad är Bokashi?

Fördelar

Vad kan läggas i bokashihinken?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1532295472434{padding: 5px !important;}”][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1532533376700{margin: 0px !important;border-width: 0px !important;padding: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1533127276037{padding-top: 0px !important;}”]Hur fungerar det?

Det sker ett samarbete mellan det organiska avfallet och mikroorganismerna i bokashiströet: Det organiska avfallet ger näring till mikroorganismerna, dessa växer i antal och jäser (fermenterar), samtidigt som de förökar sig.

Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man gör syrade grönsaker. Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.

När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar de organiska avfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.

Notera att innehållet i din bokashihinken ser likadan ut efter några veckor. Det blir inte jord i hinken utan detta händer senare när bokashin blandas med jord.

 

Fermentering bättre än kompostering ?

Bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser än traditionell kompost i syrerik miljö, se rapport http://www.botanic-culture.com/wp-content/uploads/Fermentation-versus-Composting_-Nagoya-2016.pdf

För mer information om EM besök Botanic Culture[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3004″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1533127261353-62e26c60-06d6-5″ include=”2982,2984,2978,2988,2987,2979,2986,2985,2839,2980,2751,2442,3005,2983,3015″][/vc_column][/vc_row]